Elisabeth ja poikansa Matti ja Petter

Kirja sisältää äidinkielen lehtori Rauha Makkosen os. Piipponen (1928 - 2008) tunnelmallisia kertomuksia kiihtelysvaaralaisesta elämästä juhlapyhineen ja arkisine askareineen.

Kirjaa on saatavana: minna.piipponen@uef.fi


Elisabeth ja poikansa Matti ja Petter, toimittanut Pekka Piipponen, julkaisija Sukuseura Piipponen ry.

Elisabeth ja poikansa Matti ja Petter, toimittanut Pekka Piipponen, julkaisija Sukuseura Piipponen ry.

Kirja kertoo pikkuvihan tietämillä Kiihtelysvaaran Huhtilammille saapuneiden Piipposten sukutarinaa ja perustuu Pekka Piipposen serkun, Kauko Puustisen sukututkimuksiin.

Elisabeth Piipponen (1677 - 11.03.1748) hoiti emännyyttä Huhtilammilla Mattila nimisellä tilalla seuranaan pojat, Matti ja Petter. 1730 luvulla pojat vaimottuivat ja toivat nuorikkonsa Huhtilammin taloon. Pojista Matti Piipposen, vaimonaan Kaisa Ollikainen, perheeseen syntyi kaikkiaan 11 lasta. Lapsikuolema oli suuri ja heidän lapsistaa vain tyttäret Liisa ja Marketta sekä pojista Mauno jatkoivat sukua tilalta sittemmin jo pois muuttaneina.

Tilan sai haltuunsa Petter poika vaimonaan Anna Kuronen. Petterin ja Annan lapsista 4 poikaa ja kaksi tytärtä jatkoi sukua Huhtilammilla ja jälkeläisten laajentaen asuinpiiriä Heinävaaran kylälle sekä naapuripitäjiin. Heinävaaraan siirtyneiden Piipposten jälkeläisiin lukeutuu Joensuun kaupungin kehitykseenkin suuresti vaikuttaneet kirkkoherra Henrik Matinpoika Piipponen (1843 - 1922) ja kauppaneuvos Magnus Gustaf Matinpoika Piipponen (1860 - 1937).

Ilomantsin Piipposia osa 2. 

Karjalan vaaroilta ja rälssikyliltä kirja kertoo Eimisjärven rälssitorppa kahdeksan isännäksi saapuneen Lauri Piipposen ja hänen jälkeläistensä tarinaa isovihan jälkeiseltä ajalta alkaen. Laurin ja vaimonsa Helga Miettisen jälkeläisistä karttui varsin laaja ja runsaslukuinen sukuhaara joka sittemmin laajeni naapurikyliin ja pitäjiin. Jälkeläisistä Antti Laurinpoika siirtyi perheineen Pirttijärven kylän huutoihin. Hänen pojistaan Matti valitsi asuinpaikakseen Konnunniemen kylän ja veljestään Laurista tuli pitäjänseppä Kinnasniemen kylään. 


Kirjaa on vielä jokunen kappala jäljellä, tiedustelut

tuija17@hotmail.com tai

puh. 0452082112

Jaa tämä sivu